Is duiken duur?


De kosten van een eerste duikopleiding zijn te verdelen in drie componenten:

  • Basis opleiding deel 1 – in het zwembad
  • Basis opleiding deel 2 – in buitenwater
  • Lesmateriaal

Basis opleiding deel 1 – in het zwembad

Wij adviseren tijdens de basisopleiding alleen het hoogstnoodzakelijke te kopen: masker, snorkel, vinnen, loodgordel met 2-3 kg lood. De persluchtuitrusting kan je voor de 1*-opleiding bij ons huren.

Basis opleiding deel 2 – in buitenwater

Het buitenwater in Nederland is kouder dan in het zwembad. Je lichaam heeft daar extra bescherming nodig (duikpak, duikschoen, handschoenen). De keuze tussen huur of koop kan je uitstellen tot je aan de buitenwaterlessen begint.

Lesmateriaal

Bij Q-Divers betaal je voor de 1*-opleiding(Open Water Diver) alleen de boeken en de brevetkaart. Deelname aan de lessen is bij het lidmaatschap inbegrepen.

Recreatief duiken in Nederland

Heb je het 1-sters brevet gehaald en je wilt in Nederland blijven duiken, dan zorg je voor je eigen buitenwateruitrusting en persluchtset. Een lidmaatschap brengt je in contact met betrouwbare buddies en helpt je je vaardigheden op peil te houden.

Kosten indicatie uitrusting

UitrustingBestaand uitIndicatieTotaalHuuroptie
Basis uitrustingMasker

30 EUR

90 EUR

Nee
Snorkel

10 EUR

Zwembad vinnen

20 EUR

Loodgordel (ca. 2kg)

30 EUR

PersluchtsetTrimvest

300 EUR

950 EUR

Ja, 100 EUR tot einde buitenseizoen
Ademautomaten set

300 EUR

Console

130 EUR

Duikfles

220 EUR

DuikkledingDuikpak

370 EUR

425 EUR

Via samenwerkingspartner op basis van beschikbaarheid
Duikschoenen

30 EUR

Duikhandschoenen

25 EUR

Buiten uitrustingBuiten vinnen

60 EUR

480 EUR

Via samenwerkingspartner op basis van beschikbaarheid
Extra lood

80 EUR

Duikcomputer

220 EUR

Duiklamp

vanaf 100 EUR

Duikmes

20 EUR

* De bedragen in dit overzicht zijn uitsluitend bedoeld als indicatie. Er kunnen aan deze indicaties geen rechten worden ontleend. (Laatste update 2018-04-26)

Duiken tijdens warme vakanties

Wil je alleen af en toe tijdens vakantie een duikje maken, dan kan je dat allemaal ter plaatse huren. Ook een duikcomputer kan je huren, maar wij adviseren toch je eigen duikcomputer mee te nemen. De duikcomputer is belangrijk voor je eigen veiligheid. Je wilt deze goed kennen en kunnen vertrouwen op wat je afleest.
Het NOB 1*-brevet is internationaal erkend en staat buiten Nederland bekend als ‘Open Water Diver’. Hiermee kan je overal aantonen dat je over de basisvaardigheden van een opgeleide duiker beschikt.

Ter vergelijking

Bij een commerciële duikschool betaal je al gauw 400 EUR voor de opleiding. Vaak is dan gebruik van de persluchtuitrusting en andere materialen inbegrepen, maar moet je die alsnog kopen als je daarna verder wilt.
Kies je voor een opleiding van duikschool ScubaRAH in Culemborg, dan biedt Q-Divers je aansluitend drie maanden gratis lidmaatschap aan.